Stredné školy v pôsobnosti PSK môžu prijať 11.127 prvákov

11.03.2010 Prešov

Prešov 11. marca (TASR) – Stredné školy (SŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) môžu do prvého ročníka v školskom roku 2010-2011 prijať celkovo 11.127 žiakov.
Uviedol to dnes na stretnutí s novinármi vedúci odboru školstva PSK Karol Lacko, ktorý zároveň oznámil aj termíny prijímacích pohovorov.
Podľa evidencie, ktorú priebežne spracováva Školské výpočtové stredisko, sa na SŠ zatiaľ hlási okolo 7200 záujemcov. Presné výsledky však budú známe až po 20. apríli 2010.
V minulom roku nastúpilo do prvého ročníka vyše 9600 prvákov. Lacko očakáva, že v tomto roku ich môže byť o 300 až 500 menej.
\"Prvé kolo prijímacích pohovorov je stanovené na 10. mája a druhý termín je 13. máj. Tí, ktorí nebudú prijatí, tak je vypísané druhé kolo, a to je stanovené na 22. júna 2010, \" uviedol Lacko. Záujemcovia o štúdium na stredných školách, ktoré vyžadujú overenie zručnosti a nadania, budú robiť prijímačky v termíne od 25. marca do 15. apríla. Tí však museli podať prihlášky do 20. februára.
Čo sa týka ostatných SŠ, zákonný zástupca žiaka musí odovzdať prihlášky na SŠ riaditeľovi základnej školy do 10. apríla a ten ich následne do 20. apríla doručí na príslušnú strednú školu. Každý žiak má právo podať prihlášky na dve rôzne školy alebo na dva odbory vzdelávania tej istej školy. Podmienky prijatia na štúdium musia byť zverejnené najneskôr do 31. marca.
V Prešovskom kraji najväčší záujem o štúdium tradične registrujú gymnáziá, obchodné a hotelové akadémie, a rastúci trend zaznamenávajú aj stredné zdravotnícke školy. Na stredných odborných školách v budúcom školskom roku zavádzajú ďalších 28 odborov. Stále väčší počet záujemcov registrujú napríklad o grafickú úpravu tlačív, propagačné výtvarníctvo, kadernícke a kozmetické služby.
Napriek tomu, že v kraji rastie počet žiakov v odboroch kuchár, čašník, pracovný trh stále pociťuje nedostatok týchto profesií. Lacko však nepredpokladá, že by SŠ otvárali ďalšie takéto odbory. \"Na školách je ich v súčasnosti dostatok. Absolventi úspešne končia, ale zrejme idú pracovať do zahraničia kvôli lepšiemu finančnému ohodnoteniu, \" dodal.
V priebehu posledných rokoch je podľa vedúceho odboru školstva tradične najmenej študentov, ktorí sa pripravujú na profesie v odevnom, chemickom a drevárskom priemysle a poľnohospodárstve. Klesá aj záujem o povolanie autoelektrikár, autoklampiar a obrábač kovov.
 

Vyberte región